Transport van historisch anker

Nieuwe transport container
30 maart 2021
CO2-Prestatieladder niveau 3 behaald
10 mei 2021

Transport van historisch anker

v.l.n.r. Ben van Schayk - Facilitair Medewerker (Gemeente Amsterdam) Jos Fontijn - Manager Facilitaire Zaken (Gemeente Amsterdam) André van der Haak - Technische Dienst (Port of Amsterdam)

De gemeente Amsterdam, afdeling Metro en Tram, heeft een historisch scheepsanker aan Port of Amsterdam geschonken. Het 1100 kilo wegende anker komt uit de binnentuin van deze afdeling aan de Vijzelgracht. Het heeft een prominente plek op het terrein van het Nautisch Coördinatie Centrum gekregen.

Reden van de schenking
Het kantoorpand van de afdeling Metro en Tram van de gemeente Amsterdam is verkocht en de nieuwe eigenaar van het pand wilde het anker niet overnemen.

Metro en tram legde het vraagstuk bij ons neer, Wijngaard Groep wilde het anker uiteraard niet verloren laten gaan en heeft de gemeente gevraagd of ze het anker niet aan het havenbedrijf wilden schenken.

“Wij zijn heel blij met dit mooie pronkstuk. Vanzelfsprekend staat het symbool voor onze nautische taken en ons hart voor de scheepvaart. Het komt bij het mooie nieuwe NCC te staan. Daar lichten wij dagelijks met trots en gedrevenheid onze eigen ankers om de haven veilig te houden!” aldus Jordy Husslage, Hoofd Operatie bij Port of Amsterdam.

Geschiedenis anker onbekend
Het anker is onderzocht door een conservator van het Scheepvaartmuseum. Hij gaf aan dat het een heel oud en origineel scheepsanker is. Er is helaas (nu) geen historische context van te achterhalen, zoals van welk schip het afkomstig is of hoe en met welke reden het in de binnentuin van het kantoorpand aan de Vijzelgracht 22 terecht is gekomen. Vanzelfsprekend wordt hier nader onderzoek naar gedaan.

Origineel Nieuwsbericht 08-04-2021

Wijngaard Groep | Dé specialist in industriële schoonmaak, afvalzorg en facilitaire zaken!
Show Buttons
Hide Buttons